MED SMÅ VIRKEMIDLER OG BLIK FOR DETALJERNE ER ARBEJDERNES LANDSBANK I GANG MED EN RENOVERING AF BANKENS HOVEDSÆDE TÆT VED TIVOLI OG HOVEDBANEGÅRDEN I KØBENHAVN. SENERE KOMMER TUREN TIL BANKENS FILIALER.
Tekst: Henrik Terney - Foto: Søren Hytting
Af mad på fad og vin i glas er lidt for lidt præcis tilpas. Sådan skrev Piet Hein i et Gruk, og sådan kan man også sige om Arbejdernes Landsbank. For selvom banken har rød som logofarve, er den alligevel doseret præcist og tilpas ved den igangværende renovering af bankens ejendom – Panoptikonbygningen – der ligger på Vesterbrogade 5 lige ved Tivoli og Københavns Hovedbanegård. Og det er der en rigtig god grund til, fortæller indretningsarkitekt Britt Bjerrum, der i samarbejde med banken har stået for planerne for arbejdet.
– Knaldrøde vægge gør ikke rigtig noget godt for nogen, og slet ikke i store, åbne kontorområder som her. Du bliver simpelthen træt i hovedet, hvis du sidder omgivet af pangfarve hele dagen. Til gengæld har vi så fundet en række farver og materialer, der går rigtig godt sammen med den røde logofarve, og har i højere grad benyttet dem.
– Vi har arbejdet med en varm grå vægfarve (5500 N), med sortbejdset træ samt ikke mindst en blågrå, rød og en varm orange. De sidste tre farver er som udgangspunkt benyttet i tekstiler, forklarer Brit Bjerrum om arbejdet, der har strakt sig over et par år og som ikke er færdigt endnu. For efter hovedkontoret kommer turen nu til bankens godt 70 filialer: Skranker skal væk, farver og design skal i langt højere grad være imødekommende og kundevenlige.
– Overordnet set har bankens politik været, at man ville bevare, hvad der var værd at bevare og så bruge pengene der, hvor det virkelig var tiltrængt, siger Britt Bjerrum og nævner som eksempel på, hvordan man er kommet langt med små virkemidler bankens direktionsgang. Her er der ikke opsat ny vægbeklædning – blot malet.
– Vægge og lofter er malet hvide, og der er kommet markante grå felter (5500N). Sammen med nye gulvtæpper er det hele løftet betydeligt uden, at det har kostet uhyrlige summer.
SPONSOR FOR BRØNDBY
Arbejdernes Landsbank har siden januar 2017 været én af flere sponsorer for fodboldklubben Brøndby IF, og en del af de elementer, Brit Bjerrum har benyttet sig af ved indretningen af Panoptikonbygningen, er afprøvet i Sponsorloungen på Brøndby Stadion.
– I Brøndby arbejdede vi med lodrette fyrretræslameller i vægudsmykningen, sortbejdset krydsfiner og den grå vægfarve, som også går igen i Panoptikonbygningen.
– Her har vi brugt elementer i små mødeøer, som faktisk tidligere var tekøkkener. Samtidig har vi opsat akustikplader, så det faktisk er muligt at tale sammen og holde møder uden af genere omgivelserne. Det er en model, som vi også vil bruge i filialerne. Igen en løsning, der økonomisk er holdt på et fornuftigtniveau, fortæller Brit Bjerrum.
FARVER SOM VEJVISERE
Arbejdernes Landsbank er dog meget mere end grå, sortbejdse og tekstilfarver – farverne er brugt på trapperne. Eller mere præcist brugt som way-finding og etage-indikator. Hver etage har fået sin egen farve; fra den røde over sort og lilla til beige og mørkegrøn. Umiddelbart ud for elevatorerne er væggene malet i »etage-farven« som går ud igen i trappeskakten, som ligger til venstre gennem en glasdør, når man træder ud af elevatoren.
Og netop trappeskakt kontra elevatorforrum er et godt billede på den omtanke, renoveringen er foregået på, fortæller malermester Stefan Misfeldt Kvist-Andersen, SMKA Malerservice, der har stået for arbejdet i bankens hovedsæde – og som nu fortsætter ud i en række af filialerne.
– I elevatorforrummet kommer der mange mennesker, så her er der fuldspartlet og opsat filt, inden vi har malet. Altså den fulde malebehandling.
– På trapperne, hvor der ikke kommer så mange mennesker, er der ikke opsat filt på væggene. Der er lukket og repareret huller og slagmærker i betonen, og så er der malet. Pænt og ordentligt og en markant forbedring i forhold til tidligere.
DET FØRSTE BETONBYGGERI
Panoptikonbygningen var Danmarks første betonelement-byggeri, da bygningen blev opført i årene 1950-52 for banken. Den er tegnet af arkitekterne Mogens Jacobsen og Alex Poulsen og var to år frem efter opførelsen Danmarks højeste hus, indtil Bellahøj-bebyggelsen stod færdig i 1954. Facaden blev omfattende renoveret i 2016-17, hvor der i forbindelse med en tagrenovering også blev tilført en 11. etage. Og netop den gamle bygning er også en væsentlig forklaring på bankens fokus på økonomien.
– Der er næppe sket noget gennemgribende siden bygningen blev opført. Derfor dukkede der jo nærmest også noget uforudset op, hver gang du gik rundt om et hjørne, siger Stefan Misfeldt Kvist-Andersen med et smil.
– Når loftspladerne blev pillet ned, blev der frit udsyn til et virvar af rør og ledninger. Økonomisk kunne det hurtigt være stukket af, hvis der ikke havde været stram styring. Og som helhed har alle de rum, der er til »pænt brug«, hvis man kan sige det, altså steder i banken, hvor der kommer mange mennesker, fået den fulde malebehandling.
Arbejdernes Landsbanks domicil er arbejdsplads for omkring 150 bankmedarbejdere, der har til huse på de første etager samt den øverste. De øvrige etager er lejet ud. Stefan Misfeldt Kvist-Andersen har to medarbejdere på opgaven i godt et års tid.