VINDER AF 'PRISEN FOR GODT MALEARBEJDE' HOLDER AF ENGELSK STIL OG GODT HÅNDVÆRK
Tekst: Anne Kathrine Spangsberg - Foto: Søren Hytting
Det er tydeligt en glad samler, som bor i boligen på Horserød Byvej, for her er sirlige rækker af alt fra panamahatte i entreen, af keramikkyllinger i køkkenet, af Tobyjugs – engelske ølkrus – i stuen, og overalt en masse heste både som motiver på malerier og som skulpturer.
Med mange genstande samlet gennem mange år skal boligen hænge sammen i stil og farver for at være et hjem og en helhed, og det er i høj grad lykkedes for ægteparret Marianne Zacho og Hans Zøllner fra Horserød, der har ombygget deres bolig på gården Hulerødgård i Nordsjælland og fået et stilfuldt hjem med engelske tapeter i smukke mønstre og farver og håndmalede træpaneler.
Gården er opført i 1948, den nyistandsatte bolig ligger i længen, hvor der også er hestestald, og har tidligere været forvalterbolig. Heste er en stor del af familiens liv og arbejde, og derfor er det også en sjov detalje, at opholdsstuen har bevaret det murede og hvælvede loft fra den gamle hestestald, da der ved ombygningen blev inddraget mere af stalden.
Det flotte malearbejde, som ægteparret har fået udført i samarbejde med Malerfirmaet Nordkysten ApS, indbragte dem i efteråret 2016 Danske Malermestres 'Prisen for godt Malearbejde'.
FLOTTE TAPETER
I entreen bliver man mødt af hall’en med trappen op til 1. sal og højt til loftet, her er tapetseret helt til kip med det flotte gule, klassisk stribede tapet, og den længste bane tapet når op på fem meter. Alle tapeter i huset er fra engelske Morris & Co og Sanderson, og det er modige valg af mønstre, som har krævet omhyggelighed at sætte op for at sikre et snorlige resultat.
– Vi har et meget bredere hus på grund af, at det er den gamle stald. Derfor har vi lavet et påklædningsrum separat, fortæller Hans, da han viser rundt på 1. salen, hvor Marianne har et smukt rum med tapet på den ene væg med fritlagte spær.
Malermester Kim David Kristensen, Malerfirmaet Nordkysten, fortæller, at der hele vejen igennem maleentreprisen er gjort brug af håndværksmæssigt korrekte behandlinger; der er ikke gået på kompromis nogen steder.
– Jeg har været maler i 25 år, og jeg må sige, at det hører til sjældenhederne, at du møder en kunde, der i den grad vil have det bedste, faget kan byde på. Hele vejen. Det er fantastisk at få lov at være med til.
I de rum med kun én tapetseret væg er man begyndt med at sætte den midterste bane i lod, mens malersvendene i de rum med tapet på alle vægge er begyndt i hjørnet for at få mønsteret til at passe. Og alle tapeter er stødt sammen for sikre et udseende helt uden synlige samlinger.
– En detalje er også, at man kan få mønstrene fra Morris & Co i både tapet og i stof, og i soveværelset er det samme mønster på væggen og i gardinerne, fortæller malermester Kim David Kristensen.
Arbejdet tog alene for maleren to mands arbejde i tre måneder, hvor alle vægge blev fuldspartlet og beklædt med filt før tapetopsætning. Og for Marianne Zacho og Hans Zøllner var det helt naturligt at efterspørge den bedste kvalitet i malearbejdet.
– Det faldt os aldrig ind at gå på kompromis. Hvorfor skulle vi ikke ønske den samme kvalitet i malearbejdet som i det øvrige arbejde ved ombygningen? Malearbejdet er jo om noget prikken over i’et. Det tilføjer og giver vores hus den sidste finish, og vi glæder os dagligt over de flotte tapeter og farver, konstaterer Hans Zøllner.
HÅNDMALET TRÆ
Da boligen er helt nyindrettet er alt træværket nyt og kom færdigmalet fra fabrik, men ægteparret ønskede at få den overflade af stoflighed, som håndstrøget træværk har fra malernes pensel. Derfor blev både de høje paneler, dørkarme, gerigter og fyldningsdøre lakeret af malerne, så overfladen kunne få det ønskede udseende. Vindueslysninger, karmene og de høje vægpaneler er strøget i hånden i hvidt med en emalje glans 70, mens hanebåndene i loftet står blanke og malet med en glans 90 i farven »Kaffebønne«.
– Hans og jeg var enige om, at det skulle være den brune farve, da vi så farveprøverne. Og så i højglans. Malersvendene syntes, det var sært med den brune, og vi har også haft gæster, som har spurgt, hvorfor vi ikke fik det malet hvidt eller gråt. Men det er da for kedeligt. Jeg synes, de er så flotte i den brune, fortæller Marianne.
'Prisen for godt Malearbejde' uddeles i efteråret til privatkunder for deres investering et stykke flot håndværk fra malermesteren og for samarbejdet om arbejdet. Privatkunden modtager 25.000 kroner.