MANGE VINDUER

Har du mange vinduer og meget dagslys i rummet, kan du typisk vælge en kraftigere farve. Prøv at tænke på billeder fra Sydeuropa. Her er solens lys stærkt, og her er stærke farver meget brugt. Hos os mod nord er klimaet koldere, og solens lys ikke nær så skarpt, og farverne er ikke nær så kraftige. Disse forhold gør sig også gældende, når det handler om, hvilke farver du med fordel kan vælge at få malet med.

MANGE VINDUER

STØRRE STUE

Du skal også tænke over, hvilken farveoplevelse du vil have. Skal rummet virke større eller har du en stor stue, som skal samles lidt? Er din stue aflang med et plankegulv i længderetningen, får plankerne den til at virke endnu længere. Du kan samle den ved at male endevæggene i en mørkere farve og siderne i en lysere. Omvendt kan du gøre din stue længere ved at male endevæggene i en lys farve og male siderne mørke. Og har du et rum, hvor der er højt til loftet, kan du trække loftet ned ved at male det i en mørk farve. Er det modsatte tilfældet, kan du få en oplevelse af mere loftshøjde ved at male loftet i en lysere farve end resten af rummet.

STØRRE STUE

SPÆNDENDE KONTRASTER

Du kan også lege med oplevelsen, skabe harmoni eller kontrast i det rum, du får malet. Som oftest vil oplevelsen af et ensfarvet rum være harmonisk. Men du kan skabe en spændende virkning ved at få malet en enkelt væg i rummet med en kontrastfarve. Og spændende kontrastoplevelse kan du også opnå, hvis dine ønsker går i retning af sarte pastelfarver.

SPÆNDENDE KONTRASTER

BLANKE FELTER

Farvens glansværdi – hvor mat eller blank den er – kan du også fordel med bruge til at skabe en flot virkning med farver. Du får et spændende rum med et anderledes udtryk, hvis du lader blanke felter afløse af matte felter.

BLANKE FELTER

TAPET ELLER VÆV

Men du kan jo selvfølgelig også vælge at få tapetseret. Og der er meget mere at vælge imellem end bare savsmuldstapet eller glasvæv. Spørg din malermester – han kan helt sikkert finde en løsning, der passer til netop dit hjem.

TAPET ELLER VÆV